Vikingarnas kläder

Dom olika könen klädde sig olika.Vikingarna klädde sig olika beroende på om man var rik eller fattig. Kläderna gjordes av fårull, linne och skinn. Skorna gjordes mestadels av skinn. Dom rika vikingarna köpte sidentyg och fina smycken i Birka.  Vikingarna använde olika skinn och läder mössor och luvor. Skor av läder knäpptes med en knapp och en fastsydd tygbit. Mantlar hölls mestadels upp av ett spänne på ena axeln.

Kvinnorna under vikingatiden hade inga byxor. Kvinnorna hade en linnesärk närmast kroppen och en kjol med hängslen över det. En klänning användes också. Klänningarna hölls uppe av dräktspännen, ett spänne.  Många kvinnor bar en ytter tröja eller en mindre kappa. Kvinnorna hade inte byxor.

Barnen hade en kolt, en lång skjorta utan knappar. En 10 årig pojke hade på sig  en kolt, byxor och en luva av tovad ull. En tonårstjej har kunde bära en klänning av linne och en armring av guld.
Männen bar en kolt med bälte och ett par byxor. En viking som skulle på fest hade på sig en långärmad tröja med en kolt över, byxor med benlindor runt benen och en mantel och kanske ett svärd i bältet om man var rik och hade råd med ett svärd. Var mannen fin rullade han upp mustaschen och flätade skägget.

Molly

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s