VEM BESTÄMDE

Om du var en pojke räknades du som vuxen när du var 15 år. Då fick man bära vapen och bestämma mycket själv. Men så var det inte om du var flicka. Om du var en kvinna fick du bestämma i huset. Kvinnorna hade nycklarna till kistor, förråd och huset. Om mannen var på vikingafärd eller dog så kunde det vara kvinnan som bestämde på gården.

 

TRÄLAR

Stormän och bönder var fria. Men trälar var ofria. Trälar fick inte bestämma själv, inte ens om deras liv. Ju rikare en bonde eller en storman var desto mer trälar ägde de. Trälar är ett annan ord för slav.

 

BÖNDER

 

De flesta som levde på vikingatiden var bönder. De bestämde om sig själva och om deras slavar de ägde. Men bönderna måste arbeta för kungar och stormän som bestämde.

 

KUNGAR OCH STORMÄN

 

Kungar och stormän bestämde över hela bygden i byn. En rik och mäktig storman kunde ibland kallas för kung. De som blev kallade kung krävde saker av handelsmännen som t.ex ett svärd som en slags slags skatt.

 

GUDAR

 

Alla vikarna trodde att det fanns gudar som bestämde över alla vikingar. När man gjorde nått fel eller något dumt så trodde vikingarna att man kunde bli  bestraffad av någon utav gudarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s