Mat och dryck vikingatiden

Man tände eld under en järngryta och då fick man varm mat. Vikingarna åt blodbröd av grisblod. På fester åt man kött som var kokat eller stekt på spett, man kunde även få det rått. Kött och grönsaksgryta var också vanlig mat på vikingatiden. Fisk var det vanligaste kosten till vardags. Då åt man oftast gädda, sill, strömming, karp, brax, och abborre som man fångade i Atlanten. Man drack oftast mjöd, en mycket stark öl, där ingredienserna var humle, vatten, honung och malt. Vikingarna gillade också vin. Man drack ur horn och maten serverades i träskålar. Mat åt vid låga bord som bara sattes upp för maten. Herren och frun satt i en stol som kallades högsätet. Alla andra satt på kanten av en slags plattform som gick ut från väggen. Fingrarna var det viktigaste “besticken” på vikingatiden. Till efterrätt åt man oftast sorbet, glass, våfflor, söta puddingar, crêps med socker och friterade bakverk mm. De vanligaste kryddorna man använde säg av var kanel, svartpeppar, kummin, ingefära, muskotnöt, kryddnejlika, saffran, mynta, dill, gurkmeja och fänkål. Kål, lök, vitlök, morötter, surkål var vanliga grönsaker som man åt. Äpplen, päron, granatäpple, druvor, plommon, körsbär och smultron var vanliga frukter som man odlade. Man åt 2 måltider per dag, middag åt man kl 10:00-14:00 efter det åt man kvällsmål. 

Av: Alice 4B

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s