Mat och dryck vikingatiden

Desserten på vikingatiden var friterade bakverk, crêpes med socker, söta puddingar, våfflor, glass och sorbet. De viktigaste besticken på vikingatiden var fingrarna. Maten serverades oftast i träskålar. Herren och frun satt i en stol som kallades högsätet. Alla andra fick sitta på kanten av en plattform som gick ut från väggen. Man åt vid låga bord som ställdes upp bara för maten. Man brukade dricka ur horn men också trämuggar. Man drack mjöd, ett slags mycket starkt öl, där huvudingredienserna var honung, vatten, humle och malt. Vikingarna gillade också vin. Den vanligaste kosten till vardags var fisk, oftast strömming, sill, gädda, karp, brax och abborre. Man åt också kött- och grönsaksgrytor. Blod, ägg, bär, nötter och honung var också vanlig mat under vikingatiden. På fester åt man kött som var kokat, stekt på spett eller rått. För att få varm mat tände man en eld under en järngryta. Man åt 2 mål per dag, middag 10:00- 14:00, efter det åt man kvällsmål. Äpplen, päron, granatäpplen, druvor, plommon, körsbär och smultron var vanliga frukter. Kål, betor, lök, morötter och surkål var vanliga grönsaker. De vanligaste kryddorna under vikingatiden var kanel, svartpeppar, kummin, ingefära, muskotnöt, kryddnejlika, saffran, mynta, dill, gurkmeja och fänkål.

Av: Ebba A 4b

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s